Rodzaje czarnej kawy, czy każda z nich to espresso?

Czarna kawa to codzienny wybór wielu ludzi na całym świecie. Większość jednak nie zdaje sobie sprawy, że czarna kawa to nie tylko espresso, a rodzajów jej wymienić można kilka.

Rodzaje czarnych kaw

– espresso, najprostszy i najczęstszy wybór kawoszy gustujących w czarnej kawie. Espresso to klasyczny sposób parzenia kawy. Polega on na przepuszczeniu około 30ml gorącej wody pod ciśnieniem przez drobno zmielone i ubite ziarna. Proces parzenia trwa krótko, z reguły jest to około 30 sekund do minuty w zależności od urządzenia wykorzystanego do zaparzania.

– espresso doppio, jest to nic innego jak podwójne espresso, do przygotowania tego rodzaju kawy należy wykorzystać podwojoną ilość kawy i wody.

– ristretto, bardzo intensywna kawa do kupienia parzona przy wykorzystaniu 50% mniejszej ilości wody przy zachowaniu ilości zmielonych ziaren. Ten 15ml shot zapewnia dawkę kofeiny jak w klasycznym espresso i sprawdzi się kapitalnie dla osób, które potrzebują dodatkowego pobudzenia, lecz nie przepadają za smakiem czarnej kawy.

– lungo, przedłużone espresso, lecz w spolszczonej nazwie nie chodzi jedynie o ilość kawy, chociaż i ta znacząco się zwiększa. Parzenie lungo polega na nie przerwaniu procesu parzenia po osiągnięciu 30ml napoju, jak ma to miejsce w przypadku espresso, a poczekanie aż kawy gotowej do przelania do kubka będzie około 100ml. Lungo to kawa posiadająca więcej kofeiny co zawdzięcza dłuższemu procesowi parzenia tych samych ziaren przy jednoczesnym “wygłuszeniu” intensywności znanej z klasycznego espresso.

– americano, kawa, do której stworzenia należy połączyć espresso z wahającą się w zależności od upodobań ilością wody. Americano to nic innego jak rozcieńczone espresso pozwalające cieszyć się lżejszym smakiem kawy przez dłuższy czas związany z ilością wody dodaną do przygotowanego wcześniej espresso.

Zalety picia czarnej kawy

Czarna kawa oprócz niepodrabialnego smaku i właściwości pobudzających ma szereg innych zalet dla zdrowia i samopoczucia człowieka.

W obecnych czasach coraz więcej ludzi zmaga się z depresją i chronicznym stresem, kawa poprzez oddziaływanie na odpowiednie receptory w mózgu zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji oraz pomaga w radzeniu sobie ze stresem.

Nawet jedna filiżanka czarnej kawy dziennie wykazuje działanie zapobiegające wystąpieniu cukrzycy, na którą choruje ponad 300 milionów ludzi na całym świecie. Kawa obniża ryzyko nieuleczalnej choroby Parkinsona o 60%, jak również chroni przed nowotworami za pomocą zawartych w ziarnach antyoksydantów, które niwelują stany zapalne w organizmie.